Limburgs traditioneel schieten

Binnen het Limburgs traditioneel schieten worden twee varianten onderscheiden: het harkschieten en het vogelschieten. De schutter schiet vanaf een vaste standplaats op het doel (de hark of de vogel), dat is aangebracht op een schietboom. Bij het gebruik van een kogelvanger rust het wapen hierbij op een oplegsteun of affuit.

In het algemeen worden bij het Limburgs traditioneel schieten geweren (zware buksen) gebruikt met munitie met de kalibernummers 12 en 16. Dit zijn cilindrische kogels met een massa van circa 45 gram voor de cilindrische kogel van het kaliber 12 en circa 40 gram voor de cilindrische kogel van het kaliber 16. De aanvangssnelheid van de profielen bedraagt maximaal 230 m/sec aan de loop.

Als doel wordt de hark of de vogel gebruikt. De hark is een houten raamwerk en bestaat uit een groot aantal houten regels met daarop, middels dwarslatjes, bevestigd een groot aantal blokjes hout (maximaal 180) die door middel van stokjes zijn verbonden aan verticale houten regels. De blokjes worden als doel gebruikt.

Het zogenaamde Koningschieten gebeurt niet overal op dezelfde manier. De vorm van het doel en het kaliber waarmee wordt geschoten, variëren. Bij het koningsschieten is het doel veelal een vogel. De uitvoering van de vogel kan verschillen tussen een afbeelding van een vogel op een houten plaat tot een blok hout in de vorm van een vogel.

Bij de houten plaat is degene, die de afbeelding van de vogel losschiet, de Schutterskoning. Bij het blok hout in de vorm van een vogel (geplaatst op een stalen staak) is het de bedoeling eerst de staart van de vogel eraf te schieten; dat levert de schutter de derde prijs op en vervolgens de kop, goed voor de tweede prijs en het laatst de romp waarmee de eerste prijs wordt behaald en de titel Schutterskoning.

In beide gevallen, dus zowel bij het schieten op de hark als bij het schieten op de vogel, maakt men gebruik van dezelfde wapens. De inrichting kan bestaan uit één of meer schietbomen, die minimaal 5 meter uit elkaar moeten worden geplaatst. Bij het jaarlijks kampioenschap van OLS worden soms wel tot 50 schietbomen gebruikt.