Limburgs Dames Schuttersfeest (LDS)

Stichting LDS

Het idee van het Limburgs Dames Schuttersfeest is gegroeid in Haelen, in 1992. De opzet was in de eerste instantie het schieten voor vrouwen te bevorderen, door voor hen een eigen feest te organiseren, omdat zij niet mochten deelnemen aan het Oud-Limburgse Schuttersfeest (OLS).

In 1992 organiseerde schutterij Sint-Agatha Haelen een schuttersfeest waaraan alleen dames mogen deelnemen.  In 1993 stond dit schuttersfeest op de agenda als ‘Limburgs Dames Schuttersfeest’ (LDS).

Door het alsmaar toenemende succes van het LDS werd een overkoepelende organisatie wenselijk. Op 12 september 1996 is de Stichting Limburgs Dames Schuttersfeest opgericht.

De Stichting L.D.S. ziet toe op de naleving van de reglementen tijdens het LDS en ondersteunt de organisatoren.

Het LDS is op vele punten te vergelijken met een OLS. Op het OLS schiet men echter in zestallen: één zestal per schutterij. Op een LDS mag een schutterij deelnemen met één of meerdere drietallen, die enkel bestaan uit dames.

Sinds 2002 mogen vrouwen ook worden opgenomen in het zestal dat schiet op het Oud- Limburgs Schuttersfeest. Elke schutterij kiest zelf of zij dames in haar zestal opneemt of niet. In sommige schutterijen mogen vrouwen nog steeds niet toetreden als lid van de schutterij.

Ell Organisator Limburgs Damesschuttersfeest (LDS) 2012

Openingswoord op de toenmalige ELLDS website:

LDSlogo2012Welkom op de website van de Stichting EllDS 2012. Zoals de naam al zegt: het gaat over het LDS 2012, het Limburgs Dames Schuttersfeest dat in 2012 in Ell wordt gehouden. Aanleiding is dat het damesdrietal van schutterij St. Sebastianus uit Ell in 2011 de winnaar was van “de Ut”. Dit is de prijs die de winnaar in ontvangst mag nemen en voor de duur van één jaar in de prijzenkast mag zetten. “De Ut” is de zus van “De Um” die uitgereikt wordt aan de winnar van het OLS ( Oud Limburgs Schuttersfeest).

In Ell wordt dit jaar op 15-16 en 22 september het LDS 2012 georganiseerd. We hopen op tenminste 40 deelnemende schutterijen die allen met een of meer damesdrietallen gaan deelnemen.  Alle schutterijen kunnen inschrijven op de reguliere wedstrijdonderdelen en natuurlijk is er ook in Ell een prachtige optochtroute. Omdat de ervaring leert dat zoveel deelnemende teams meestal niet op een wedstrijddag tot een winnaar kunnen komen heeft de organisatie nu al rekening gehouden met een kaveling op zaterdag 22 september.

Een stevige organisatie gaat de kar trekken, er staan straks ruim 100 vrijwilligers klaar om duizenden deelnemers te verwelkomen en om hen een onvergetelijke middag te bezorgen.

Op deze website leest u alles over het LDS 2012 en over de organisatie door de Stichting  EllDS 2012.

Veel schuttersplezier toegewenst,

J.T.M. (Jos) Strous

Voorzitter Stichting EllDS 2012

Optochtroute LDS 2012
UT
Leudalnieuws
No Tuxedo
No Tuxedo1