Het Koningspaar

Dit is een “eretitel” die jaarlijks wordt verdiend door om beurten te schieten op een houten vogel. Wie het lukt om het laatste restje hout van de paal weg te schieten, mag zich dat jaar koning noemen.

De koning (en vooral de koningin) zijn de blikvangers en hoogste vertegenwoordigers van een schutterij. Vandaar dat het vanzelfsprekend is dat zij er altijd tip-top verzorgd uit moeten zien.

Maar er is nog een variant op dit gebeuren. Men zet op de schietboom een plaat met daarop een vogel getekend , en daarom heen een cirkel. Nu is het de bedoeling om de cirkel weg te schieten zodat als de “vogel” valt, de persoon die het laatst heeft geschoten heeft dat jaar koning is.

Hij krijgt hierbij het koningszilver, dat bestaat uit allerlei zilveren platen met de namen van alle voorgaande koningen van de schutterij. Verder bevat het koningszilver een zilveren vogel, zonder welke het geheel niet compleet is. De koning kan ook een koningin aan zijn zijde kiezen (meestal de echtgenote, dochter of vriendin), maar dat is geen verplichting.

2017 Geert Custers
koningsschieten 2015-2
koningsschieten 2015-3
koningsschieten 2015-4