Activiteiten van de schutterijen

Bondsfeesten

De schutterijen zijn aangesloten bij een bond. In het Nederlandse zijn er 6 bonden waarvan de 3 zuidelijksten zijn aangesloten bij de Zuid Limburgse Federatie. In onze bond (Schuttersbond Eendracht Maakt Macht) worden per jaar 4 bondsfeesten georganiseerd. Bij toerbeurt komt iedere schutterij in aanmerking voor zo’n bondsfeest.

Binnenkomst van de schutterijen
Hierbij stellen de schutterijen zich op en melden zich om de beurt bij de organisatie present. Zij marcheren langs de kiosk en stoppen op het opstelterrein voor de optocht.

Bij een schuttersfeest presenteren de deelnemende schutterijen zich in een optocht. In de optocht vooraf gaand aan de schietwedstrijd worden de koningsparen, marketensters, generaals en biellemannen en jeugd biellemannen beoordeeld door een jury.

Deze commissie leeft strikte regels na, waaraan men zich moet houden. Zo gaat men kijken en jureren: Gepoetste laarzen, de kleur van het uniform in combinatie met attributen, het houten tonnetje met jenever, brandewijn of Limburgse Els.

De optocht

De koning is het middelpunt van de schutterij. Zijn uniform en de zilveren platen vormen, evenals de koningin ware blikvangers. Onder de optocht is op een bepaalde plaats het defile.. Dit houdt in dat de genodigden op dit stuk tribune zitten en zullen zo alle schutterijen aan zich voorbij zien trekken.

Op dit stuk meestal 50m lang moet het exercitie peleton in parade pas lopen. Het commando wordt door de commandant gegeven daarna moet hij zelf sabel en schede omlaag hebben en in paradepas lopen. Verder moet hij de voorzitter van de bond groeten en het exercitiepeleton moet het hoofd naar die kant hebben gericht.

Naast deze optocht vinden nog meer onderdelen plaats van het schuttersgebeuren zoals het exerceren, marswedstrijden en natuurlijk het schieten. Na de optocht heeft iedereen even rust behalve de schutterijen die uitgenodigd zijn om bij de opening aanwezig te zijn. Bij deze opening worden eerst de twee volksliederen gespeeld (Het limburgs volkslied en het Wilhelmus).

En daarna een kort welkomswoord door een hoogwaardigheidsbekleder daarna een kort woordje door de voorzitter van de organiserende schutterij. Daarna zal de pastor van het dorp cq. stad voorgaan in gebed. Tot slot zal de voorzitter van de bond het schuttersfeest voor geopend verklaren.

Schieten

Een van de belangrijkste onderdelen in het schuttersgebeuren is het schieten op de bolletjes. Daarvoor is een paal van 12 meter hoog geplaatst waarop een rek gemonteerd wordt waar zich 5 latten op bevinden. Aan elke zijde van een lat bevinden zich van boven naar onder 18 bolletjes van 1.5 cm bij 1.5 cm op stokjes van 0.7 cm bij 0.7 cm.

Een zestal schutters moet een rij van 18 bolletjes afschieten om een ronde verder te mogen gaan, wie zonder misser schiet is de winnaar. Bij het schieten met de zware buks wordt deze op een opleg paal gelegd omdat de buks vrij zwaar is (+/- 15kg). Deze is ongeveer 8 of 10 meter met de paal van bolletjes verwijderd.

Bij het OLS is het vastgesteld op 10 meter op bondsfeesten wil men wel eens naar 8 meter gaan vanwege het schootsveld dat dan kleiner wordt.

Een schutterij heeft minimaal twee zestallen nodig om mee te mogen te schieten het A zestal en het B zestal, het A zestal is in de regel het beste team wat de schutterij heeft. Bij de eerste ronde gaat het om de punten heeft A nu 18 punten dan mag A doorschieten en heeft B 15 punten dan mag B niet doorschieten.

Het Oud Limburgs Schuttersfeest

Een keer per jaar op de eerste zondag in juli wordt het O.L.S georganiseerd. Dit is in feite een bondsfeest in het groot. Hier doen alle schutterijen van Belgisch en Nederlands Limburg aan mee als ze zich hiervooor hebben ingeschreven. De hoogst denkbare schutterseer bestaat uit het winnen van de schietwedstrijd van het O.L.S. Dus de winnaar mag het O.L.S. volgend jaar organiseren. Deze overwinning houdt in dat ze een wisseltroffe die de “d’n UM” heet en die ze mee naar huis mogen nemen. Door de omvang van het feest waaraan +/- 165 schutterijen aan mee doen zal het duidelijk zijn dat het schieten niet in een dag gedaan is. De wedstrijd is nog steeds over twee weekenden uitgeschoten.

Naar mate dat de schutters steeds beter worden is het inmiddels al twee keer voorgekomen dat het drie dagen duurde voor de winnaar bekend was. Zo waren in 1991 in Brunssem en in 2010 in Grubbenvorst maar liefst drie dagen nodig om de winnaar van “d’n Um” eruit te laten komen.